El nostre protagonista d'avui és un apassionat del rugbi. (Font de la imatge: propia)

Cristhian Páez : “La vida és molt curta i l’hem de viure de la millor manera que es pugui”

/
85 views

Aquest jugador de rugbi va patir un accident que el va portar a la victòria. Avui l’entrevistem

Des del Pineda L’H Report hem tingut el plaer d’entrevistar a un component del millor equip de rugbi d’Espanya. Ell és el Cristhian Páez, un home de 41 anys, que ens dona a tots una lliçó de vida. Amb 16 anys va tenir un accident a Tobatí, al Paraguai, quan es va llençar a un rierol. Aquell salt li va provocar una lesió medul·lar, una tetraplègia i una lesió a la cervical 4 i 5, que no li permeten tenir una bona mobilitat a les mans i a l’esquena. Tampoc no pot distingir les temperatures i no pot controlar certes funcions de l’aparell urinari i excretor. Ell va poder acabar la secundària, però no va poder accedir a la universitat com hagués volgut a causa de la manca d’oportunitats al seu lloc d’origen. Tot i això, des de la seva infància i fins ara, mai no li ha faltat un somriure a la cara. El Cristhian sempre ha fet feliços als del seu voltant.

Com va ser la teva infància, Cristhian? Com era la teva vida abans dels 16 anys?

Feliç, amb els amics i la família. Alegre, treballava i estudiava al mateix temps perquè vam començar des de molt petits a treballar.

Com vas encarar la teva discapacitat?

Va ser molt dur perquè va ser una cosa sobtada i sense coneixement del tema de la discapacitat, ja fos a nivell social o a nivell mèdic, per falta de recursos.

Què t’ha ensenyant la tretraplegitat?

Que la vida és molt curta i l’hem de viure de la millor manera que es pugui. Per més difícil que sembli, ens adaptem i ho anem superant. 

Com ho va viure la teva família?

Per la meva família ha estat molt dur perquè a nivell de salut el país és molt precari i no tenia coneixement de com cuidar-me i ajudar-me i tampoc ningú s’ho explicava. 

Com veus la vida ara?

En arribar a Espanya em va canviar la vida totalment. Tinc més oportunitats per desenvolupar-me a nivel individual i social.

Com et trobes actualment?

Content pel canvi rotund. De pràcticament no fer res al Paraguai a ara ser molt més autònom. Puc sortir sense ajuda i fins i tot faig esport i viatjo a altres països per competir.

En l’aspecte de l’accessibilitat, hi ha molta diferència entre Paraguay i Espanya?

Hi ha una diferència abismal perquè al Paraguai pràcticament no sortia de casa i a nivell de transport, tant en metro com en bus, no hi ha accessibilitat. Per les voreres és quasi impossible passar amb una cadira de rodes. A casa era força accesible ja que vivia en un poble i allà les cases són grans. A Espanya puc transitar lliurament pels carrers, tinc el transport adaptat, però passa el contrari amb el tema de la vivenda, ja que aquí els pisos són més petits i no tinc tanta accessibilitat en llocs com el lavabo, el replà o, fins i tot, el portal.

Quina va ser la teva motivació principal per a començar amb el rugbi?

Primer de tot per curiositat, ja que no veia cap altre esport possible pel meu tipus de discapacitat. Després  de començar a jugar ja va ser perquè em va començar a agradar. 

Quins són els teus objectius amb el rugbi?

Ara mateix és integrar-me a la Selecció Espanyola per competir a l’Europeu C que es disputa el 2022.

Per què el rugbi i no un altre esport?

Pel meu tipus de lesió, ja que no puc practicar altres esports. Per la funcionalitat de les meves mans i la part del tronc no les puc moure bé i el tipus de cadira que hi ha a d’altres esports no és adequat pel meu tipus de lesió en el tronc. Per aquesta raó no puc practicar altres esports com el bàsquet o el tenis.

En un futur, t’agradaria continuar amb el rugbi?

Sí, m’agradaria principalment perquè en un temps, si tot surt bé, podré jugar a la Selecció Espanyola de Rugbi, ja que ara jugo amb el BUC, un equip de rugbi a Catalunya.

Qui és el teu referent?

Actualment, al món del rugbi, en Juan Carlos Fernández, que és un dels promotors del rugbi de Barcelona que actualment juga amb mi.

Authors

, ,
close

El més recent