El nostre protagonista amb el saxo. (Font de la imatge: pròpia)

David Cañamero: “La música és com la vida. Coneixes diferents amics i cultures i de cadascú vas adquirint el millor per enriquir-te com a persona”

68 views

Parlem amb un músic professional i ens explica la visió de la música, no com una afició, sinó com a ofici

El seu nom és David Cañamero, té 47 anys i és professor superior de saxòfon. A nivell acadèmic va estudiar al Conservatori de Barcelona i ha estat component de la banda municipal i de la banda militar de Barcelona i ha fet gires internacionals per Europa. Actualment és professor de saxòfon a l’escola municipal de Molins de Rei.

Des de quan formes part del món musical? Des de quan toques el saxòfon?

Vaig començar en aquest món a l’edat de 12 anys a una escola de música al meu poble, El Prat de Llobregat.

Per què vas triar aquest instrument en particular? Alguna vegada t’has plantejat canviar d’instrument? Qui o què et va empènyer a tocar el saxòfon?

Vaig escollir el saxòfon perquè el meu pare va aconseguir-ne un a bon preu, i jo que estava estudiant llenguatge musical vaig decidir començar a practicar aquest instrument. Em fascina tant el saxòfon que mai m’he proposat canviar d’instrument, però el que sí que és cert és que es pot tocar més d’un, de fet també toco la flauta travessera. 

Com és la carrera? Com ​​es forma un músic professional?

Al principi, quan ets petit, comences a estudiar a les escoles de música. Quan tens un nivell prou adequat fas la prova per anar a estudiar al Conservatori de grau mig. Una vegada al Conservatori, estudiar i practicar molt fins acabar la carrera, 4 anys de grau elemental, 6 anys de grau mig i 4 anys de grau superior, (aquests darrers només es poden dur a terme en Conservatoris on es pugui fer grau superior). En total són 14 anys de carrera.

A part d’això, jo personalment una vegada adquirit el títol de Professor Superior de Saxòfon, m’he interessat en completar la meva formació com a músic, estudiant a l’escola de Bellaterra amb el mestre Eladio Reinón, a l’Aula de Jazz, al Taller de Músics amb el mestre Jon Robles i amb el mestre Victor De Diego. A part dels cursos de Seda Jazz amb el conegut saxofonista Chris Cheek. No cal dir que com en qualsevol professió és important la formació continuada.

Aquest és el conservatori municipal de Barcelona, una institució docent dedicada a l’educació musical on el saxofonista David Cañamero estudià. 
(Font d’imatge: barcelonabusturistic.cat)

Com valora la societat la professió de la música?

A nivell general crec que la societat espanyola no valora la nostra carrera. La majoria pensa que tocar un instrument és d’aficionats i no una professió  com qualsevol altra. La meva carrera és equiparable a qualsevol altra llicenciatura. Això no passa a la resta d’Europa, on els músics són valorats com a professionals. 

“No cal dir que com en qualsevol professió (en la música) és important la formació continuada”

David Cañamero

El teu treball és compondre cançons, tocar les que un altre ha compost o desenvolupar la professió en altres àmbits?

El meu treball és variat. Tinc temes propis però la majoria de la música que toco és d’altres compositors. La meva professió no només és tocar sinó  també em dedico a l’àmbit de l’ensenyament.

Aquest monument tant colorit és la Sala Bataclán de París, un teatre on va tocar en el concert internacional d’Andy Montañez.
(Font d’imatge: es.wikipedia.org)

Si a banda de tocar ensenyes, ens pots dir què et va inspirar a entrar al món de l’ensenyament?

Al llarg dels anys, després d’estudiar, te n’adones que els teus coneixements es poden transmetre a altres persones i em pregunto, per què no ajudar a altres persones a ser músics? Aquesta va ser la meva inspiració inicial i per això vaig decidir ensenyar als altres a iniciar el camí de l’apassionant món de la música.

“La majoria de la societat pensa que tocar un instrument és d’aficionats i no una professió com qualsevol altre”

David Cañamero

Toques sol o amb més gent?

El treball del músic és tocar amb més gent, però alguna vegada he tocat sol. El fet en si és tocar i gaudir del que fas i del teu treball.

Alguna vegada has tret o t’agradaria treure algun tema i pujar-lo a les xarxes socials?

íi, clar que m’agradaria, més que un tema propi seria la promoció d’un disc propi. A nivell de xarxes socials, la música que es ven és més comercial. Jo sóc més músic de Jazz i aquest estil de música no arriba a tanta gent, de totes maneres he de dir que jo no sóc molt de xarxes socials, no és del meu estil.

En quins llocs sols actuar? I amb qui?

He actuat a diferents llocs, sales de concerts, teatres, festivals de música, amb diferents músics i estils musicals, des de Els Pets fins a la salsa del guanyador del Grammy latino Andy Montañez. Com a músic puc dir que he tingut la sort de tocar amb grans cantants com Jerry Rivera, José Alberto “El Canario”, entre d’altres. Puc dir que he pogut passar per diferents estils des del Jazz, Rock Català, Flamenc fins a la Salsa latina. La diversitat musical i cultural que he viscut tots aquests anys et fa créixer com a persona i com músic. Per mi ha estat una gran sort.

Aquest és el Palau de la Música, una sala de concerts modernista on aquest músic ha tocat diverses vegades.
(Font d’imatge: taquilla.com)

Quines són les teves influències musicals?

Puc dir que les meves influències han variat amb el pas del temps després del coneixement musical que he anat adquirint. Quan era més jove i vaig començar a tocar el saxòfon la meva referència era el Jazz. Realment no he tingut una influència fixa, sinó més aviat he anat descobrint diferents estils musicals. En edats més avançades vaig descobrir la salsa, un món totalment diferent del Jazz. Després la influència del flamenc del meu avi que en el moment de la guerra cantava Cante jondo i em vaig animar a descobrir el flamenc fusionat amb el Jazz. És cert que hi ha músics que s’encallen en un sol estil musical, però no és el meu cas, en la meva vida professional he passat per diferents estils que he anat fusionant perquè al meu entendre això em dóna riquesa rítmica, harmònica i melòdica. Perquè m’entenguis millor el que t’explico ho puc dir d’una altra manera: la música és com la vida, coneixes diferents amics amb cultures diferents i de cadascú vas adquirint el millor per enriquir-te com a persona.

“El fet en si és tocar i gaudir del que fas i del teu treball”

David Cañamero

Quantes hores li dediques a la música?

És important mantenir un estudi diari per estar en forma. Quan estudiava al Conservatori estudiava una mitjana de 6 hores diàries. Actualment alterno l’estudi personal diari amb l’ensenyament.

Alguna vegada t’has plantejat participar en algun tipus de concurs de talents o musical?

Sincerament no, aquest tipus de format no és del meu estil, prefereixo tocar en un concert en viu i gaudir  de la màgia que passa al moment i no es repeteix.

Tens alguna experiència com a músic que ens puguis explicar que t’hagi passat en algun concert en directe?

M’han passat diverses anècdotes, però especialment hi va haver una: em van trucar un diumenge a dues hores pel concert de José Alberto “El Canario”, un dels cantants més famosos de salsa. Em van dir que el saxofonista de la seva banda que venia de Madrid va perdre el tren i necessitaven un saxòfon baríton. Jo havia d’anar corrent al concert a tocar i sense assajar. No només l’anècdota es queda allà. Quan arribo a sobre no hi havia partitures i van haver de descarregar-les per ordinador i imprimir-les en un locutori proper, ja que tot estava tancat perquè era diumenge. El rellotge avançava i jo sense les partitures, a 20 minuts per començar l’actuació van aparèixer però no es va imprimir en bones condicions. Va arribar l’hora del concert, per sort coneixia molt bé les seves cançons. Estava emocionat de tocar amb un dels grans de la salsa. Tot va sortir espectacular, va ser un concert inoblidable.

David Cañamero fent la gira per Europa amb el guanyador del Grammy latino, Andy Montañez.
(Font d’imatge: pròpia)

“La diversitat musical i cultural que he viscut tots aquests anys, et fa créixer com a persona i com músic, per a mi ha estat una gran sort”

David Cañamero

Authors

, ,
close

El més recent