Ana Pola, psicòloga esportiva:”El karateka s’enfronta a reptes psicològics com la concentració, el maneig de l’ansietat i del pensament”

Per Nadia Fernandez

Ana Pola és psicòloga esportiva i coach de la Federació Espanyola de Karate Kyokushinkai. Gràcies a ella podem veure directament els coneixements i l’opinió des del punt de vista d’una psicòloga professional la importància que tenen els aspectes psicològics, concretament al karate.

Un competidor de karate necessita un psicòleg esportiu?

Sí, perquè quan un karateka competeix s’enfronta a reptes psicològics com la concentració, el maneig de l’ansietat i del pensament, etc… I a vegades el competidor no sap com actuar davant d’aquestes situacions. És per aquest motiu que un psicòleg ensenya com poder controlar aquestes emocions i a treure el màxim d’ells mateixos en qualsevol de les circumstàncies.  

Què fa un psicòleg esportiu que no fa un entrenador?

En primer lloc, un psicòleg esportiu ha estudiat i s’ha llicenciat en una carrera professional la qual ha comportat uns coneixements sobre la psique i les emocions que no té un entrenador esportiu, igual que un psicòleg desconeix molt del món de l’entrenament. El psicòleg esportiu treballa tota la part que té a veure amb les emocions, els pensaments i els coneixements. En canvi l’entrenador es dedica a preparar físicament al competidor.

Tu has estat la psicòloga esportiva de campions internacional de karate. Creus que sense l’aplicació dels aspectes psicològics d’aquests competidors al seu entrenament, haguessin aconseguit igualment la victòria?

Aquesta pregunta vaig fer-se-la de manera semblant als competidors que aconseguien la victòria. Recordo especialment quan li vaig preguntar a Alejandro Navarro fa 4 anys en el campionat europeu. Ell em va dir que de cap manera, que l’ajuda que li va proporcionar tot el treball psicològic havia estat essencial per continuar endavant en els moments més difícils dels combats. Personalment, després dels anys que porto com a psicòloga, puc afirmar que la majoria de competidors que guanyen, treballen els aspectes psicològics.

Quin consell li donaries a un entrenador que veu absurd entrenar la mentalitat?

Bona pregunta. Sincerament mai m’he trobat en aquesta situació, però jo li diria que la única petita diferència quan dos competidors estan en un nivell molt elevat, és la pràctica d’exercicis mentals. 

Com es diferencia el fracàs i l’èxit entre els karatekes d’alt rendiment?

El fet de guanyar o perdre és molt subjectiu i pot donar-se per varies raons. A vegades els competidors tenen un mal dia i no es reflexa el treball que porten darrera, d’altres cops és al revés, però normalment i per lògica guanya qui més ha entrenat i qui més concentrat i equilibrat està el dia de la competició.

Quina consideres que és la clau perquè un competidor de karate pugui aconseguir la victòria?

La clau és treballar constantment i esforçar-se en treure el màxim en cada entrenament. A més, a això li afegiria: el control de pensaments, la concentració, motivació i autoconfiança que té el competidor, els quals li fan lluir-se en el campionat.