Pineda és una escola diferenciada a L'Hospitalet de Llobregat. Fotografia: Col·legi Pineda
/

L’escola diferenciada, per què no?

Es comunica que el pròxim curs les escoles diferenciades deixaran de rebre subvencions públiques

Per Nadia Fernandez

El passat 12 d’octubre de 2021 la Generalitat de Catalunya va decidir no renovar el concert educatiu a les onze escoles que continuen segregant als seus alumnes per sexe en la comunitat, la majoria lligades a institucions religioses com l’Opus Dei. La retirada del finançament públic als centres segregadors entrarà en vigor a partir del pròxim curs, el 2022-2023. Però aquestes onze escoles fa anys que treballen i defenen els seus principis, per què treure’ls-hi ara?

Un dels principals atacs que rep l’escola diferenciada és si aquesta segregació comporta un problema de socialització entre nois i noies. Si els nens només estudien amb nens i les nenes amb nenes, i per tant no es relacionen els uns als altres, quan acabin els estudis se sabran socialitzar? Precisament el que busquen molts pares en escolaritzar els seus fills en aquests centres és assegurar-se una bona formació, perquè puguin sortir molt preparats per poder-se enfrontar al món laboral altament qualificat. L’objectiu que tenen aquests centres és adaptar-se als diferents ritmes d’aprenentatge per aconseguir una igualtat d’oportunitats real, sense limitar les seves capacitats ni condicionar les seves opcions de futur.

Una de les altres crítiques que reben és si l’escola diferenciada potencia els estereotips de gènere. Més aviat el contrari. Ja s’ha dit que nois i noies són diferents, i està comprovat que en els centres mixtos les nenes tendeixen per optar en menor proporció per activitats que es considerin “típicament masculines”. Com que no està present l’altre sexe a la classe, els estereotips de gènere perden molta força i cada un se sent més lliure per fer el que més l’atregui.

Per últim, una qüestió que la gent es pregunta és si l’educació diferenciada millora la igualtat d’oportunitats per les noies? O beneficia més als nois?

Segons molts experts les dues coses. D’una banda, les noies se senten amb la llibertat de poder escollir fer un esport sense por a sentir-se rebutjada, i també poden millorar el rendiment acadèmic en assignatures com matemàtiques o informàtica. Els nens, tanmateix, s’ha comprovat que obtenen millors resultats en literatura o poesia, per exemple. Això ajuda als estudiants a millorar en la mateixa confiança i a veure’s capaços d’escollir la carrera que realment els hi agradi.

És evident que les escoles diferenciades tenen unes bases d’aprenentatge amb uns valors que molts pares volen pels seus fills, però això no serà possible a Catalunya si deixen de finançar aquestes escoles, cosa que si no es manté, molts pares es veuran obligats a treure els seus fills d’aquests centres per motius econòmics. I com tothom sap, l’educació diferenciada té els mateixos drets que qualsevol altre sistema a rebre finançament públic, per tant, per què deixar de finançar-les?

Redactor junior

close