Comencen les campanyes de recollida d'aliments pel Nadal. (Font de la imatge: unsplash.com)

Pineda participa a una nova recollida d’aliments

El col·legi participa aquest any en la campanya solidària d’Acció Social Montalegre

Acció Social Montalegre és una associació que neix i té la seu a l’església de Santa Maria de Montalegre, a Barcelona. Compta amb una llarga tradició d’acció social amb la finalitat principal d’ajudar a les famílies del barri del Raval, de diferents maneres i cobrint diferents necessitats materials (aliments, habitatge, roba o neteja). Ajuda unes 400 famílies o, el que és el mateix, al voltant d’unes 1.000 persones i reparteixen unes 140 tones d’aliments (el 10% d’aquestes només durant la campanya de Nadal). Durant la pandèmia, moltes famílies s’han quedat en una situació complicada i ha augmentat el número de persones i famílies que necessiten ajuda.

Des de l’entitat, asseguren que els objectius de la campanya de Nadal i Reis són “assegurar que totes les nostres famílies gaudeixen i celebrin el Nadal com la resta, garantir que tots el nens de les famílies a les que atenem guardin un bon record d’aquestes festes i oferir als voluntaris que no són habituals l’oportunitat de viure el Nadal”.

Aquesta campanya busca tenir un gran impacte, proporcionant 600 cistelles de Nadal amb 28 kg d’aliments per cistella i joguines que seran repartides entre 145 nens de 0 a 8 anys. I compta amb entre 400 i 500 voluntaris fixos que atenen a les seves famílies assignades.

El 20% del pressupost anual de l’entitat va destinat a ajuts puntuals a les famílies (lloguers d’urgència, consum, ulleres, etc) i aquesta campanya de recollida d’aliments va destinada a dones, famílies, gent gran, infants i joventut i persones en risc d’exclusió social.

I enmig de tot plegat i com de costum, Pineda ha decidit ajudar en aquesta causa. Maria Pilar Ruiz, sotsdirectora del centre, és l’encarregada de l’Escola Solidària de Pineda i per això ha enviat a totes les famílies unes cartes animant a la participació i la col·laboració.

La campanya de Nadal s’ha portat a terme a finals d’aquest mes de novembre. 1r i 2n d’ESO han col·laborat amb 100 llaunes mitjanes de sardines, 50 paquets de sortit de galetes i 75 pots de pinya en almívar. De la seva banda, 3r i 4t han aconseguit ajuntar 75 pots de préssec en almíbar, 75 llaunes de tonyina i 50 capses de polvorons. I les alumnes de batxillerat han aportat 35 paquets de polvorons, 35 d’arròs, 50 de galetes i 50 pots de cigrons.

En total, Pineda ha recollit 1.650 productes, aproximadament, entre tota la primària, la secundària i el batxillerat i es podria dir que hem arribat a un objectiu bastant alt. Però aquesta és només una ajuda, petita, que fem a una entitat que necessita de la solidaritat de tots. Per a saber més sobre Acció Social Montalegre hem parlat amb la seva directora, la Magda Martínez.

Ha assegurat en declaracions a aquest mitjà que “estem vivint uns moments difícils provocats per la pandèmia, que s’ha notat especialment al barri del Raval”. I és qu, segons assegura Martínez, “les famílies tenen grans dificultats econòmiques a causa de la situació de vulnerabilitat social que pateixen en aquests moments”.

Ens explica que el principal problema al qual s’enfronten les famílies a hores d’ara és la manca d’ocupació. “Moltes empreses estan tancades i els ajuts que ofereixen són difícils de gestionar. I això fa patir a un gran nombre de famílies que viuen en situació de pobresa i risc d’exclusió social”, reconeix.

Sobre les recollides d’aliments, Magda Martínez ens explica que “han crescut en un 50% les peticions d’ajuda alimentària durant aquests mesos, en època Covid”. I assegura que la pandèmia “ha fet que moltes persones s’hagin conscienciat de les necessitats que existeixen, i hagin estat generoses quan hem efectuat campanyes d’aliments”, com per exemple la que es va fer al mes d’abril, en què van recollir 30 tones d’aliments.