Gràcies al feelbook les alumnes tenen mitja hora diària dedicada exclusivament a la lectura. (Font: pròpia)

Pineda, una comunitat lectora gràcies al “feelbook”

Els preguntem a les encarregades del projecte sobre la lectura i els seus beneficis

La gran majoria de psicòlegs i estudis asseguren que la lectura afavoreix el desenvolupament mental, tant en nens com en adults. Un exemple d’això és l’estudi de Mapeig del cervell humà. Aquest estudi demostra que la lectura activa l’escorça prefrontal medial que controla la presa de decisions i record de la memòria. Això fa que millorem l’anàlisi de dades i prenguem millors decisions. També activa l’escorça temporal lateral, millorant l’associació emocional i la memòria visual, el que ens fa més empàtics. Per últim també estimulem l’hipocamp, augmentant el processament de memòria a llarg termini.

Com afecta la lectura al nostre cervell? (Font: palmigrafia.wordpress.com).

Probablement per aquestes raons, la nostra escola busca inculcar la lectura des de ben petits amb el projecte Feelbook. El Feelbook consisteix en mitja hora de lectura diària obligatòria a la secundària i a batxillerat, i deu minuts a primària. Moltes vegades, l’escola escull els llibres que llegeixen les alumnes, permetent fer activitats en grup relacionades amb els llibres escollits. Pineda compta també amb el web Fiction Express, on trobem llibres de cinc capítols de tots els gèneres. Aquest web et permet votar com vols que segueixi el llibre, a través d’uns capítols que surten cada setmana. Al final de cada apartat, apareix un quiz per a valorar la comprensió. Quan acabes una història pots valorar-la i recomanar-la.

Amb la voluntat de saber més sobre la importància de la lectura a la nostra escola, hem parlat amb algunes de les encarregades del Feelbook i amb la psicòloga del col·legi, la Blanca Batllori.

L’Ana María Fontdecaba, professora de Pineda, ens ha resolt alguns dubtes que teníem. Ella és una de les encarregades del Feelbook, i una de les principals impulsores del projecte. Ens explica que els llibres “se seleccionen en funció dels seus valors literaris, l’interès i la seva adequació al model educatiu de l’escola. Si compleixen aquests requisits, segurament, acabaran a la biblioteca de Pineda”.

Ens explica també que l’escola va habilitar la plataforma Fiction Express perquè “Direcció va veure que tenia molts avantatges, ja que hi havia molts temes diferents i actuals on podien escollir”. També diu que fer un seguiment com a professora és “molt senzill” i que, a més, “l’alumna pot escollir el nivell que millor s’adapti a ella”.

Per l’altre banda, Blanca Batllori és una de les psicològues a disposició de Pineda i ens parla sobre com afecta la lectura a la nostra forma de pensar. Una de les grans preguntes que tot estudiant s’ha fet és: per què quan m’obliguen a llegir, no m’agrada? Ella ens explica que de petits, el fet de llegir ens suposa un esforç. En canvi, quan ets adolescent no és així, però els llibres que et fan llegir són més pesats.

Batllori assegura que la lectura “és un instrument d’estudi”, ja que si llegeixes bé “trigues menys en estudiar”. També ens aporta “felicitat i imaginació”, diu.

També estàvem interessades en un estudi molt curiós que diu que només pel fet d’estar envoltats de llibres, ens fem més intel·ligents. Encara que no els llegim. Aquest estudi afirma que estar envoltada de llibres augmenta la teva curiositat i això et fa aprendre. “Per estar envoltada de llibres no seràs més intel·ligent”, sentencia Batllori preguntada per l’estudi. Tot i que afegeix: “Però si a casa teva els agrada llegir, segurament tu també llegiràs”.

Alumna llegint (Font: pròpia)

La majoria de joves de la nostra edat (14-15 anys) no es donen un temps per a la lectura durant el dia, ja sigui per causes d’estudi o perquè avui dia preferim estar a les xarxes socials. La Blanca ens explica que “no hi ha un temps de lectura recomanat per a la vostra edat”. En canvi, els més petits “sí haurien de llegir un mínim de 15 minuts diaris, per a millorar la mecànica”, diu. I és que, de petits, tot ens costa més, “has de fer molts cops de vista”. De grans, però, “fem poques pauses a l’hora d’identificar paraules”. Tot i que matisa: “Si et posen una paraula que desconeixes trigaràs més en llegir-la, que no pas una coneguda. A mesura que llegeixes més, ets més ràpid”.

Adolescents llegint (Font: Milenio.com)

La Montse García és la cap d’etapa de l’ESO a Pineda i ens ha parlat també sobre el Feelbook. Ella és una de les persones interessades en aquest projecte, no només com a professora, sinó també com a lectora. Ens ha subratllat la importància que té a dia d’avui el web Fiction Express pel projecte, i és que des de fa dos anys, assegura, “cap professora ha escollit llibre. Ens guiem per la plataforma”.

Finalment volíem saber per què no podem escollir nosaltres els llibres per llegir a clase i la Montse ens ha recordat que “és més fàcil llegir els mateixos llibres, per després a classe poder fer activitats conjuntes”.

Considerem, amb tot plegat, que el Feelbook és un molt bon recurs, sempre obert a millores. La lectura és molt important tant pels nens petits com per a les persones grans, i això ho demostren tant els estudis, com les paraules de les grans ments…

“El llibre és força, és valor, és aliment; torxa del pensament i manantial d’amor”.

Rubén Darío