/

RCP: clau per sobreviure davant d’una possible mort sobtada

La importància de saber fer una reanimació cardiopulmonar  i d’utilitzar un desfibril·lador 

Per Sofia Cañamero i Fabiana Mendoza

Minut 81, s’atura el partit de futbol a l’estadi Mirandilla on jugava el Cadis contra el Barça. Les grades van alertar de la parada cardiovascular que va patir un aficionat d’uns 65 anys.

Agents de la policia nacional van ser els primers en acudir a la zona on estava l’afectat i avisar al personal sanitari, malgrat van utilitzar el protocol establert per la Creu Roja no va haver-hi una evolució del perjudicat. Per l’altra banda els jugadors del FCB van entregar un desfibril·lador als sanitaris, a través del porter del Cadis, Ledesma. Finalment, després de 45 minuts, el van evacuar quan ja estava conscient a la UCI del Hospital Puerta del Mar.

Ledesma corre amb un desfibril·lador cap a l’home inconscient per una parada cardiovascular.
Font: La Razón.

És molt important tenir coneixements per realitzar RCP, ja que pot passar una mort sobtada com li va passar al fill de José Durán el 8 de gener de 2009. 

Tothom hauria de tenir nocions bàsiques sobre RCP

Elma Narros

Era un dia de partit on jugava el seu fill; des de les grades el va veure desmaiar-se a causa d’una aturada cardíaca. Cap dels espectadors sabia fer RCP i l‘ambulància va trigar 30 minuts a arribar amb el desfibril·lador. Però ja era tard i el noi de 15 anys va tenir una mort cerebral. Per aquest motiu, José ha creat una associació que té com a objectiu conscienciar a la població de la necessitat de reduir la mort sobtada mitjançant la cardioprotecció.

Associació que va crear José Duran després de la mort sobtada a causa d’una aturada cardíaca del seu fill.
Font: Asociación española contra la muerte súbita José Durán #7.

Aquestes com moltes altres històries són situacions que passen diàriament a Espanya, on només el 30% de persones sap realitzar RCP, ja que una de les causes més freqüents de mort sobtada a Europa, és la parada cardiorespiratòria (PCR). “El 80% de les PCR que ocorren fora de l’hospital són originades per una fibril·lació ventricular (FV) o una taquicàrdia ventricular sense pols”. Aquestes arrítmies es tracten amb la desfibril·lació i com més tardança hi hagi a l’atenció, la possibilitat de supervivència disminueix entre un 7 i un 10%.

Davant d’una persona inconscient que no respira l’error més greu és no fer res.

Elma Narros

Davant d’una situació de PCR, la víctima té una alta possibilitat de sobreviure, si les persones que hi són al voltant són capaces d’actuar immediatament i el lloc té els recursos necessaris (formació i desfibril·lador). A més, cal seguir la cadena de supervivència que no és més que una sèrie de passos que s’han de fer en ordre correcte amb rapidesa.

Passos que s’han de seguir correctament i amb rapidesa quan succeeix una parada cardiorespiratòria.
Font: Asociación española contra la muerte súbita.

Per l’Elma Narros, infermera d’atenció primària i instructora de RCP fer una reanimació cardiopulmonar és molt important, ja que salva vides. Ella afirma que està demostrat que la rapidesa amb què es comença a realitzar la reanimació cardiopulmonar, és vital per a la supervivència de la persona.

Ens comenta que utilitzar un desfibril·lador és molt senzill, únicament s’ha de col·locar els adhesius al pit tal com posa el dibuix i escoltar l’aparell. “Davant d’una persona inconscient que no respira l’error més greu és no fer res”. Si es tenen coneixements bàsics qualsevol persona pot fer una RCP, fins i tot nens. S’ha de recordar que sempre es pot fer alguna cosa, i el més crucial de tot és avisar al 112!

Només el 30% de persones a Espanya sap realitzar RCP.

Per ser instructora primer has de tenir una formació sanitària i després fer uns cursos d’acreditació, que cada any es renoven. Aixó assegura que estàs capacitat per formar a altres persones en el tema. L’Elma assegura que “No és difícil.  Avui dia és una feina molt demandada tant en sanitat, empreses privades, esportives, instituts… Tothom hauria de tenir nocions bàsiques”.

Elma Narros realitzant un curs sobre RCP.
Font: personal.

És molt important tenir coneixements per realitzar RCP, ja que pot passar una mort sobtada com li va passar al fill de José Durán el 8 de gener de 2009.