Les estudiants en una reunió amb antigues alumnes. (Font de la imatge: @pineda_edu)
/

Saps com van arribar a Pineda els seus costums més icònics?

Repassem els símbols que han marcat la història del centre, com ara el feelbook o la preceptuació

Per Adriana Lomeña

Fa més de 50 anys que Pineda forma alumnes tant en el món acadèmic com en el personal. Tot això s’aconsegueix gràcies al seu equip docent, així com a través de les activitats que es duen a terme des de la pròpia escola. Les alumnes coneixen molt bé aquestes activitats, però la veritat és que al col·legi pocs saben sobre els seus orígens. Molts d’aquests costums ja es consideren part de l’escola i han canviat al llarg dels anys. Anem a veure com s’han convertit en el que són a dia d’avui.

Feelbook

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és P13AHNlp5t73sp__MIfw4xdpFerJ9XChjw6R59H6hr26tF0CCbL9WQVQk0r9S7BxC8aSsPqk9_i2gA6EKJqY5PUQfFc0QnK8saN4jSxYK16NYN7AWOlJnPob2I9JNVpZe2bi5fvo
Alumnes de batxillerat a classe. Font: Col·legi Pineda.

Feelbook és un espai de mitja hora que les estudiants tenen per llegir diàriament, des de secundària fins a batxillerat. El seu objectiu és promoure l’hàbit de llegir en l’alumnat, un hàbit que per cert té un gran nombre de beneficis com reduir l’estrès o desenvolupar la creativitat. Encara que molts creuen el contrari és bastant recent en comparació amb altres activitats, doncs és a Pineda des de fa deu anys.

Preceptuació

Es podria dir que la preceptuació és tan antiga com el propi centre. Quan les nenes entren a l’escola tenen una tutora a classe, però no és fins al final de primària, en cicle superior, quan  les alumnes parlen amb una preceptora, que té el paper d’assessorar-les i acompanyar-les durant el seu període educatiu. A vegades una funció i l’altra les fa la mateixa persona i d’altres varia.

“És un moment en què ofereixes assessorament a les alumnes i elles es deixen aconsellar”

Marga Romera, ex-alumna i actual professora de Pineda

La dessuadora de secundària 

Alumnes de Pineda. L’alumna del mig porta la dessuadora de l’escola. Font: Instagram @pineda_edu.

És cert que aquesta no és una activitat en si mateixa, però aquesta peça és un símbol de l’escola. Fa anys, la dessuadora no formava part de l’uniforme. La veritat és que el mèrit que ara la porti tothom (i això sorprendrà a més d’un), va ser de les pròpies alumnes. Hi va haver un any que les estudiants, guiades pels estils que apareixien a les escoles nord-americanes de pel·lícules i sèries, volien portar dessuadores amb els seus uniformes. A partir d’aquesta idea, va aparèixer un projecte d’emprenedoria que va créixer més del previst. També tenia la intenció de ser un projecte solidari, tot i que finalment mai es va dur a terme. Temps després es va convertir en un essencial de l’escola secundària

L’alumna de guàrdia 

Resultado de imagen de COLEGIO PINEDA
Les alumnes tenen l’oportunitat de col·laborar amb l’escola i veure com funciona per dins un cop al llarg del curs. Font: Col·legi Pineda

En alguns cursos, les alumnes tenen l’oportunitat de veure com funciona l’escola per dins, per això realitzen diferents activitats ajudant al bon funcionament del centre. Això també és bastant antic. Tant és així que antigues alumnes argumenten que abans no hi havia telèfon, cosa que òbviament complicava la comunicació i la velocitat a l’hora d’actuar, així que ara tot és més fàcil. Hem de tenir en compte que antigament el paper d’aquesta noia era essencial i que avui dia la tecnologia ha simplificat moltes de les seves tasques.

Jornada esportiva 

Resultado de imagen de COLEGIO PINEDA
Alumnes de l’escola amb la roba esportiva. Font: Col·legi Pineda.

Després de completar els exàmens finals, les estudiants tenen un final de curs en el qual es practiquen diferents esports, incloent voleibol, beisbol o ultimate. També realitzen sortides culturals, taules de ball i es junta tot en una competició. Igual que la preceptuació o l’alumna de guàrdia, la jornada també és una tradició amb molts anys. «El millor d’aquesta activitat és que les alumnes es relacionen amb altres classes i cursos», explica Marta Pérez, professora d’Educació Física des de fa més de 20 anys. Cal destacar que en el passat, tothom venia a veure els balls o competicions esportives. Ara, opten per celebrar el final del curs a porta tancada.

Totes aquestes petites coses, a part de moltes altres, formen Pineda. Algunes defineixen l’escola i altres ajuden les alumnes durant la seva formació, però definitivament sense aquestes el centre no seria el mateix. És per això que hem de donar una oportunitat a totes aquelles noves activitats que es proposen. I estar atents. Qui sap quan pot aparèixer una nova tradició que acabi passant a la posteritat.